بانوی نمونه هرمزگان چرا و چگونه ؟

نشریه صبا ـشماره ۱۰۹ ــ مورخه ۶خرداد ــصفحه ۷ / هلیا اکبری  

زن نمونه هرمزگان کیست 

یکی از وبلاگنویسان هرمزگانی در ابتکاری تازه دست به انتخاب زن نمونه استان هرمزگان زده است . اصل قضیه بسیار ساده و حتی ستودنی ست اما آنچه که از صندوقچه ی انتخاب در آمد چیزی نیست که در خور توجه باشد . علت هم کاملا واضح و برهمن [ مبرهن ] است نه مبتکر این عمل و نه آنانی که به انتخاب زنان نمونه هرمزگانی احترام [ اهتمام ] نموده اند هیچکدام اصلا بانوان نمونه این استان را نمی شناسند و نه حتی زحمت شناخت آنان را به خود داداه اند [ داده اند] . البته نگارنده هم با عرض پوزش و شرمندگی اعلام می دارد که او نیز بسیاری از این بانوان را نمی شناسد . بهتر از [ است] اندکی به خود زحمت دهیم و ببینیم چه شخصیتهایی [ شاخصه هایی] برای شناخت یک زن با عنوان نمونه حائز اهمیت است . این زن در ابتدای[ ابتدا ] باید زن باشد ! شوخی نمی کنم زن بودن یک هنر است که بسیاری از زنان ما برای آنکه در جامعه مرد سالار ، مقبول باشند آنرا فراموش کرده و رو به سوی مردانگی می گذارند . این حسی ست که در زنان ما اندک اندک کشته می شود و بسیاری از اختلافات خانوادگی از همین مسئله ریشه می گیرد (البته این موضوعی روانشناختی ــجامعه شناختی ست که بحث آنرا اینجا باز نمی کنیم ) دومین شاخصه باید این زن در عمر کوتاه یا بلند خویش کاری کرده باشد که حداقل اثرات آن در جامعه پیرامونش مشخص باشد . شاید این شاخص از شاخص قبلی مهمتر باشد اما باید هر انسان نمونه شمولی از خصایص انسانی را دارا باشد . انسان تنها برای خودش زندگی نمی کند و گرنه هر زن به خودی خود یک انسان نمونه و یک شخصیت برجسته است این را من نمی گویم که بسیاری از فلاسفه جهان به آن اعتقاد دارند . زن مربی ست . تربیت نمی کند .(؟) اصلا روی شاخصه مادر بودن تکیه نمی کنم . چرا که بسیاری از زنان بی آنکه مادر باشند مربی هستند. نربیت کردن یک اصل نهادینه در وجود زن است . حال با این شاخصه ها آیا ما حق مطلب را در انتخاب زن نمونه هرمزگانی ادا کرده ایم ؟ اجازه دهید که صرفا بگویم نه. ما دم دست ترین آدم ها را آورده ایم و گفته ایم اینها نمونه اند .

ما حنی نخواستیم به شناختی جدید در عرصه فعالیتهایی که بانوان این استان انجام داده اند برسیم . آیا ما اولین معلم زن هرمزگانی را می شناسیم ؟ آیا اولین بانویی که موفق به اخذ ذکترا در این دیار محروم شده است را می شناسیم ؟

کسانی که به مردم و کودکان و نوجوانان مان خدمت کرده اند . آیا نام بهترین و موفق ترین بانوی کشاورز یا فعال در عرصه صنعت را می دانیم ؟ چرا راه دور می رویم . استادی همچون دکتر شکیبا ،زنی چون پروانه بیابانی ،بانویی چون زینت دریایی ،زجر کشیده ای همچون فرخنده پیشدارفر در این استان وجود دارند که فرهنگ و جامعه ی [جامعه ای ] را تحت تاثیر قرار داده اند . نه اینکه جهان را تکان داده باشند . نه اینکه جوایز بزرگ کسب کرده باشند. آنها به چیزهایی اعتقاد داشته و دارند و برای آن کوشیده اند . بسیاری دیگر هستند که شرمسارانه سر خود را پایین انداخته و اعتراف می کنم آنان را نمی شناسم . عدم شناخت آنان گناه من است آنان بزرگند و بزرگ می مانند . ما کوچکیم که هرگز نه آنها را شناخته ایم و نه برای شناختشان زحمتی به خود داده ایم.

...........................................................................................................................

متن بالا در مورد انتخاب بانوی نمونه هرمزگان از سوی وبلاگ نویسان، به قلم خانم هلیا اکبری نوشته شده است . پس از مشورت با دیگر وبلاگ نویسان از جواب دادن خط به خط به این مطلب منصرف شدم و تنها به ذکر چند نکته کوتاه و کلی بسنده می کنم .

  یکم : برای نوشتن نقد بر یک نوشته ، فیلم ،و یا هر حرکتی ابتدا نقاد تمام ابعاد آن را بررسی و مطالعه می کند ولی وقتی این متن را می خواندم احساس می کردم نویسنده حتی با روش برگزاری این طرح که بارها طی چندین یادداشت توضیح داده شده آشنایی ندارد . در همان راستا به مخاطب خود هم اطلاعاتی در این باره نمی دهد و او را یک طرفه با خود به قاضی می برد . متاسفانه در تمام این متن ذره ای اجازه تفکر به مخاطب داده نمی شود . و نویسنده فقط نظر شخصی خود را ابراز می کند.

 دوم: لازم است به صورت خلاصه مراحل اجرا و شکل گیری طرح را بازگو کنم .

۱ـ بحث درباره مشخص کردن اهداف و همسو شدن (هدف معرفی و نشان دادن توانایی های بانوان هرمزگانی)

۲ـ گفتگو و تصمیم گیری درباره ی چگونگی اجرا :

 اول: معرفی اولیه بانوان ( آزاد و همگانی) دوم: بررسی و تحقیق(بر عهده وبلاگ نویسان هرمزگانی) سوم :نظر سنجی و انتخاب ( آزاد و همگانی)

۳ـ مشخص نمودن عرصه فعالیت ها و محدوده زمانی (عرصه فعالیت ها فرهنگ و اجتماع ، بدون محدوده زمانی،داشتن استمرار )

۴ـ طراحی و انتشار فراخوان ها در وب و ...

۵ـ بازبینی نظرات ارسال شده

۶ـ تحقیق درباره فعالیت های بانوان معرفی شده (در هر شهر این کار را بر عهده وبلاگ نویسان آن شهر گذاشتیم و اگر در آن شهر کسی را نداشتیم یا از طریق دوستان اقدام کردیم یا خود تن به سفر دادیم .)

۷ـ جمع آوری مطالب فراهم شده و تحقیق درباره درستی و نادرستی آنها

۸ـ نظر سنجی از میان وبلاگ نویسان هرمزگانی برای انتخاب پنج گزینه آخر

۹ـ نظر سنجی از تمامی کاربران به صورت آزاد  و تعیین بانوی نمونه

( برای اطلاعات بیشتر می توانید یادداشت های مربوط به فراخوان و نظرسنجی را ببینید . 1. 2 . 3 . 4. 5 )

سوم: همانطور که می بینید این طرح به صورت همگانی و آزاد برگزار شده بود و همه می توانستند با توجه به برداشت های خود اشخاصی که نمونه می داند معرفی کند . ساده بگویم خود ایشان هم به جای نوشتن این متن می توانست همین اسامی را زودتر به ما برساند . و این حرکت را پر بار تر کند . نمی دانم چرا ایشان اینقدر دیگران را دست کم گرفته اند. به راحتی از کلماتی مثل نخواسته اند ، نمی شناسند و ...استفاده کرده اند .در حالی که همه چیز را همگان دانند .

اگر نویسنده این متن می دانست که یکی از دوستان فقط یک هفته بر روی یکی از همین اسم هایی که ذکر کرده تحقیق نموده است اینگونه زحمت دیگران را نادیده نمی گرفت . همیشه وقتی سعی می کنیم از نادانسته هایمان بگوییم و بنویسیم ،خود مرتکب اشتباه می شویم .

چهارم : وجود اشتباهات نوشتاری در این متن به قدری بود که آدم را به این فکر می اندازد که نکند کسی از عمد این کار را کرده است . بعضی از این اشتباهات همانطور که می بینیدخیلی عجیب است . برهمن به جای مبرهن، احترام به جای اهتمام و ...(برخی دیگر در بین متن مشخص شده اند.)