راز گل کیدی ؟ / فرهاد محمدی

  نام علمی این گل pandanus می باشد. درباره این گل در کتاب بندرعباس و خلیج فارس تالیف محمد علی سدید السلطنه کبابی صفحه ۵۹ در خصوص درختان در میناب میخوانیم ((از خصایص گل کیدی این است که هر سالی مطرب در نزدیکی آن نوازندگی کند بیشتر گل دهد و ثبات بوی آن بیشتر از همه گلها است که دیده شده و اسم آن گل در هندوستان کوره است بر وزن ثمره،از عرق و عطر آن مبالغ گزاف هندی ها فایده برند)) این مطلب را دقیقا از کتاب ایشان نقل کردم تا روشن شود که مرحوم سدید السلطنه متوفی ۱۳۲۰ شمسی در سالها پیش به این موضوع اشاره کرده است.
اما در مورد کیدی باید عرض کنم که این گل بیشتر در منطقه میناب می روید و پس از آنکه به اندازه کافی رشد نمود برای آن مراسم عروسی برپا می کنند و جالب است که این گل هم پس از اجرای مراسم شروع به گل دهی می نماید. در مورد تاثیر موسیقی بر گیاهان بنده مطالعات زیادی انجام دادم و در مورد تاثیر پذیری گل از موسیقی و فرکانس هایی که از طریق پایکوبی بر زمین به ریشه آن منتقل می شود به موضوعات زیادی برخوردم و دانشمندان کتابهای متعددی در خصوص ازدیاد گل در گلها و ثمر در گیاهان ثمری با حضور موسیقی (سبکهای مختلف) به چاپ رسانده اند.
ولی این باور که گل کیدی فقط در حضور موسیقی به گل می نشیند و در غیر این صورت هرگز گل نخواهد داد را از دیدگاه علمی نتوانستم جستجو کنم و خوشحال خواهم شد اگر روزگاری راز این مسئله برایم روشن شود. زیرا از معمرینی که با این گل ارتباط داشته اند شنیده ام این گل بدون موسیقی به گل نخواهد نشست.
البته این گل در بندرعباس نیز موجود می باشد. ( به عنوان مثال در حیاط شهرداری منطقه یک روبروی بیمارستان شهید محمدی)

***

  از زمانهای بسیار قدیم ، پزشکان به این حقیقت آشنا بودند که صدای موسیقی در شفای پاره ای امراض بخصوص بیماریهای روانی اعجاز می کند. رشد گیاهان را سرعت می بخشد و در حیوانات و انسانهایی که در معرض انواع صداها قرار می گیرند تغییرات و تحولات کاملا محسوسی پدید می آورد و اینک بر اساس دانش جدید ، همه این پدیده ها نشانگر آن است که امواج صدا حامل نوعی انرژی هستند که عمیقا بر روی سلولها اثر مثبت یا منفی ، باقی می گذارند.
یکی از جالبترین تجربیات در مورد تاثیر صدا بوسیله خانم دوروتی رتالاک همسر یک موسیقیدان به عمل آمده است . وی به اتفاق فرانسیس برومن استاد رشته زیست شناسی دانشگاه آمریکا ، چند نمونه گیاه را برای انجام مطالعات خود انتخاب کردند. یک نمونه از گیاهان در مقابل بلندگویی که صدای تند موسیقی راک از آن پخش می شد و نمونه های مشابه دیگر در مقابل موسیقی ملایم کلاسیک قرار داده شد و غرض این بود که رشد آن گیاهان ، با نمونه های مشابهی که در فضای ساکت نگاهداری می شد مقایسه شود. نتیجه آزمایش نشان داد که گیاهان دسته اول سعی داشتند تا آنجا که ممکن است خود را از منبع صدا دور کنند تا آنجا که زاویه انحراف و خمش گیاه تا ۸۰ درجه رسید ، ساقه ها باریک و شکننده شد و چندی بعد بعضی از آنها بکلی خشکید. در حالیکه در گیاهان دسته دوم عکس این حالت مشاهده شد، ساقه ها خود را به بلندگو نزدیک ساخته و به دور آن پیچیدند ریشه ها قوت گرفت ، شکوفه ها زودتر از موعد شکفتند و گیاه درشت و استوار گردید.
بعدها دکتر دیل کوچمن استاد علوم باغبانی و گیاه شناسی ایستگاه کشاورزی تجربی ، تجربیات خانم دوروتی رتالاک را با نمونه ها و امکانات بیشتری که در اختیار داشت دنبال نمود و نتایج خود را به قرار زیر بیان نمود:
۱- در صورتیکه گیاه با موسیقی مطبوع خود تغذیه شود ، در یک سوم زمان طبیعی لازم ، شکفته می شود و به ثمر می رسد.
۲- چنانچه شدت و ارتفاع صوت و یا زمان تغذیه صوتی گیاه بیش از حد لازم باشد ، در اینصورت واکنش منفی نشان می دهد و نتیجه معکوس می شود.
۳- انواع آلات موسیقی بر روی گیاهان تاثیرهای متفاوت دارند نوع موسیقی و زمان تغذیه صوتی هر گیاه باید بر حسب تجربه مشخص شود .   
۴- هر گیاه آهنگ و موسیقی خاص خود را دوست دارد و در مقابل آن بیشترین حساسیت را نشان می دهد.
بر اساس تحقیقات دکتر سینگ استاد دانشگاه هند، پس از سالها تجربه در زمینه آثار صدا ، این نتایج حاصل شده است:
۱- موسیقی موجب می شود که گیاه به مقدار ۶۰٪ الی ۱۰۰٪ اکسیژن بیشتر از حد متعارف آزاد کند و چون مقدار اکسیژن آزاد شده دقیقا متناسب با مقدار کربن جذب شده از گازکربنیک موجود در هوا است، در نتیجه گیاه مقدار بیشتری رشد می کند و مقدار فراوانتری گل یا میوه می دهد.
۲- تحریکات مکرر موسیقی موجب ایجاد تغییرات مثبت در کروموزومهای سلولی پاره ای از گیاهان می گردد و به دگرگونی ماهیت و اصل آن منتهی می شود ( کروموزوم:رشته های موجود در سلولهای جنسی که عامل انتقال صفات وراثتی هستند)
۳- تاثیر صدا در متابولیسم گیاهان به یک افسانه موهوم ، بلکه یک پدیده فیزیکی مشخص و قابل اندازه گیری است که همانند نور و حرارت، از عوامل موثر و قطعی به شمار می رود.


"البته ثاثیر موسیقی رو گیاه خیلی زیادن که ایجا نابو بحث بکنی .شاد و خرم بشیتون."

 

.......................................

این یادداشت را فرهاد محمدی در قسمت نظرات نوشته بود حیفم آمد همان جا بماند . فرهاد وبلاگ پر باری درباره ی ساز عود و نوازندگان برجسته ی آن دارد . [بربت] را ببینید .